Farvergade 10, 5. sal
1463 København K
Danmark
Tlf 35 30 44 00
Fax 35 30 44 01
Tilbage til forsiden

Baggrundsviden om festivalen

Aprilfestival - teater for små og store er årets suverænt største begivenhed for dansk scenekunst for børn og unge.

Det stort anlagte tag-selv-bord, som i 2019 afvikles for 49. gang, foregår i dagene 31. marts - 7. april. Vært for dette års teaterfestival for børn og unge, hvor alle børne- og ungdomsteaterinteresserede plejer at strømme til, er Hjørring Kommune.

Ca. 120 professionelle børne- og ungdomsteatre forventes i løbet af festivalugen at deltage med næsten 200 forskellige forestillinger og op mod 800 opførelser i alt. Alle med gratis adgang for store og små mennesker.

Det, der i mange år har været verdens største børneteaterfestival, startede i det små i Herning i 1971 med 15 teatre og 32 opførelser. Året efter rykkede festivalen til Nykøbing Falster (19 teatre og 70 opførelser), hvor man fik hele 12.000 kroner som tilskud til leje af sportshallen.

Siden er det gået stærkt, og festivalen er år for år blevet større og bedre. Målet har fra starten været et kulturelt fremstød i de mest teaterfattige områder, hvor man vil sikre alle børn mulighed for at opleve børneteater.

Gennem alle årene er festivalen blevet organiseret af Teatercentrum, der er en selvejende institution under Kulturministeriet - og finansieret via et driftstilskud fra Kulturministeriet. Selve festivalen betales dog af andre kasser. Festivalkommunerne giver p.t. ca. 4,7 millioner kroner for en festival. Heraf kommer halvdelen dog retur fra staten via den såkaldte refusionsordning.

At det kan lade sig gøre at få så meget teater for så relativt få penge, hænger sammen med, at alle deltagende teatre spiller gratis og i øvrigt lægger et stort ekstraarbejde som medhjælp til mørklægning af spillelokaler, billetudlevering og de tusindvis af andre opgaver og udfordringer, der skal løses, når festivalen hvert år møder en ny værtskommune.

For en lille kommune fylder festivalen godt op, når de mange farvestrålende teaterbiler og deres indhold indtager byen. Det er i øvrigt også økonomisk set en rigtig god forretning for festivalområdet, når 450 teaterfolk og mange tusinde festivalgæster skal transporteres, indkvarteres og bespises.

For de lokale børn og deres voksne er festivalen et overflødighedshorn, for de tilrejsende teaterarrangører fra skoler, biblioteker, institutioner, teaterforeninger er det en enestående mulighed for at orientere sig i det store udbud - og for børneteatrene selv er det et livsvigtigt udstillingsvindue med henblik på det efterfølgende salg af turneforestillinger.

Og der er altid nok at se på - og oftest meget godt. Dansk scenekunst for børn og unge hævder sig fornemt på verdensplan både kvalitets- og organisationsmæssigt, og derfor strømmer udenlandske teaterfolk og festivalarrangører hvert år til festivalen for at kigge med og tage kontakt.

I 2020 kommer festivalen til Holbæk Kommune.

// TILBAGE TIL FORSIDEN //

Mere info

Kommende festivaler

2020
19. - 26. april
Holbæk Kommune

2021
18. - 25. april
Esbjerg Kommune

2022
24. april - 1. maj
(Værtskommunen oplyses senere)